מיסוי בינלאומי

מערכת המס העולמית משתנה באופן תדיר ובמיוחד בזמן האחרון. חשוב להכיר את כללי מיסוי בינלאומי וליישם אותם. משרדינו מספק שירותי ייעוץ בנושא מיסוי בכלל ובנושא מיסוי בינלאומי בפרט.

האם אזרח ישראלי בהכרח נחשב תושב ישראל לצורך מס הכנסה ?

חשוב להפריד בין המונח "אזרח ישראל" לבין "תושב ישראל" לצורך פקודת מס הכנסה. תושב ישראל יכול להיות אזרח זר ולחלופין יכול להיות מצב שבו אדם שהוא אזרח ישראלי ייחשב לתושב חוץ לעניין פקודת מס הכנסה. ההגדרה של אדם כתושב ישראל או כתושב חוץ חשובה וקריטית לגבי החיוב שלו במס ובהגשת דוחות לרשויות. בעבר, פקודת מס הכנסה הגדירה אדם כ-"תושב חוץ" ככל "מי שאינו תושב ישראל". החל מיום 1.1.07 הורחבה ההגדרה של "תושב חוץ" מתוך מטרה לאפשר וודאות לנישומים, זאת באמצעות הכנסת מבחן טכני, כמותי, אשר נישום העומד בתנאיו מהווה תושב חוץ. חשוב לציין שהמבחן הטכני אינו "סוף פסוק" ויש את מבחן חזקת החיים שמכריע בנידון. יש להיוועץ עם רואה חשבון מוסמך ומנוסה בנושא הגדרת התושבות.

האם למיסוי בינלאומי השפעה על תכנון המס ?

כמובן. בהיכרות עם המיסוי הבינלאומי והבנת האמנות שנחתמו ניתן להגיע לחבות מס נמוכה ולעיתים אף להימנע לחלוטין מתשלום מס בארץ. כמו כן, ישנה אפשרות לתכנון מס תוך התחשבות במישור המיסוי הבינלאומי. לא תמיד התכנון חוקי וקביל על ידי רשויות המס. למשל, תכנון מס נפוץ במיסוי הבינלאומי נעשה באמצעות שימוש באמנות מס, תוך ניצול שיעורי מס נמוכים הקבועים באמנות. היחידה למיסוי בינלאומי ברשות המיסים מתייחסת בחשדנות לתכנון המס הזה ומכנה אותו "ברירת אמנות". אמנות המס אמנם מנסות להתמודד עם תכנוני מס אלו בדרכים שונות, אך מידת הצלחתן מוטלת בספק. במקרים של ייבוא ותשלומים של מס זר, יש לבדוק את האופציות האפשריות בכדי שלא תיווצר כפס מס. עסק הפועל מתוך חישוב נכון של המיסוי הבינלאומי יוכל לחסוך במס ולהתנהל בצורה רווחית ויעילה ביחס למתחריו בשוק.

מדוע חשוב האם למדינה בה פועל העסק שלי האמנת מס עם מדינת ישראל ?

אמנות למניעת כפל מס הם הסכמים בילטראליים, אשר במסגרתם קובעות המדינות שהן צד להסכם את כללי המיסוי שיחולו על הכנסות ועל נכסים שיש להם זיקה לשתי המדינות. בנוסף, כוללות האמנות עקרונות לחילופי מידע בנושאי מס בין המדינות. הכללים המוסכמים באמנות המס מתווספים לכללי המיסוי החלים לפי הדין הפנימי של כל מדינה.

לאמנה למניעת כפל מס יש עדיפות על פני הדין הפנימי, כך שאם הוראות האמנה מקלות לעומת הדין הפנימי לעניין שיעורי המס, יחולו הוראות האמנה. אם הוראות האמנה מחמירות לעומת הדין הפנימי, מצב שיתכן לגבי אמנות ישנות, יחולו הוראות הדין הפנימי. האמנה פותרת את בעיות כפל המס בשתי המדינות באחת משתי הדרכים:

  • קביעת זכות מיסוי בלעדית למדינה האחת, או
  • קביעה כי מדינה אחת, בדרך כלל מדינת המקור שבה הופקה ההכנסה, תהיה בעלת "זכות המיסוי הראשונית" והמדינה השנייה – מדינת המושב של מפיק ההכנסה, תהיה בעלת "זכות מיסוי שיורית" – היא תהיה רשאית למסות את ההכנסה, אך תחול עליה החובה למנוע את כפל המס בדרך של מתן זיכוי/ניכוי בשל המס ששולם במדינה בעלת זכות המיסוי הראשונית.

מאוד חשוב לנצל בצורה נאותה והאופטימלית ביותר את אפשרות האמנות המס. לניצול נכון השפעה ישירה על תזרימי החברה וחבות המס שלה. כדאי להיוועץ עם רואה חשבון מוסמך על הדרך האופטימלית בתכנון המס.

אילו מדינות חתומים על הסכמי האמנה עם מדינת ישראל ?

נכון להיום, במסגרת הסכמי מיסוי בינלאומי, חתומה מדינת ישראל על אמנות מס עם המדינות הבאות:

אוזבקיסטאן, אוסטריה, אוקראינה, איטליה, אירלנד, אסטוניה, ארצות הברית, אתיופיה, בולגריה, בלגיה, בלרוס, בריטניה, ברזיל, גאורגיה, ג'מייקה, דנמרק, דרום אפריקה, דרום קוריאה, הודו, הולנד, הונגריה, וייטנאם, טאיוואן, יוון, יפן, לוקסמבורג, לטביה, ליטא, מולדובה, מקדוניה, מלטה, מקסיקו, נורבגיה, סין, סינגפור, סלובניה, סלובקיה, ספרד, פולין, פורטוגל, פיליפינים, פינלנד, פנמה, צ'כיה, צרפת, קנדה, קרואטיה, רומניה, רוסיה, שוודיה, שוויץ, תאילנד, תורכיה.

גלילה למעלה דילוג לתוכן