הערכות שווי ושינויי מבנה
הערכת שווי חברות
להערכת שווי של עסקים וחברות מספר מטרות, העיקריות שבהן הן מיזוגים ורכישות של חברות, מכירה של ניירות ערך והשפעות מיסוי שונות על העסק. הערכת שווי חברות נדרשת לעיתים קרובות בעת מחלוקת בין בעלי מניות, מכירה ו/או רכישה פוטנציאלית של חברה, פעילות עסקית או נכסים בודדים, בעת סכסוך משפטי או עסקי, בשלבים ראשוניים בחייו של סטרטאפ, או בעת תהליך הביקורת של סוף השנה בחברה. משקיע הרוצה לקנות חברה (על ידי רכישת מניותיה), למשל, צריך להעריך את השווי של החברה בכדי לקבוע את מחיר המכירה של החברה. בין השימושים הנפוצים בהערכת שווי חברות וניתוח דוחות כספיים הם לצורך:
- מיזוגים ורכישות
- הסדרי חוב
- קבלת החלטות השקעה + דירוגי פרויקטים
- חוות דעת כלכליות
- הערכות שווי לצרכים דיווח חשבונאי (אופציות לעובדים, ירידת ערך מוניטין, הקצאת עלות רכישה)
- ניתוח כלכלי כללי
הערכת שווי חברות היא איננה מדע מדויק. אמנם ברוב מהמקרים ישנה מתודולוגיה ברורה ומבוססת בנוגע למידול הנחוץ, אך רוב הפרמטרים שמוזנים למודל הם דעה, ולא עובדה. לכן, נחשוב על הערכת שווי כאומדן ל"שווי האמיתי". המטרה בהערכת השווי היא למצוא את שווי השוק של כל הגורמים במאזן המקובץ – שווי שוק נכסים, שווי שוק התחייבויות, שווי פעילות ושווי הון עצמי. בדרך כלל נמצא קודם את שווי הפעילות, נוסיף את השווי של הנכסים העודפים (הנכסים שלא משמשים את הפעילות) וננכה התחייבויות נטו. כך נקבל את השווי של ההון העצמי.
כאשר מדובר ברכישה של חברות, הקונה בדרך כלל מבצע תהליך של בדיקה מקדמית (המכונה דיו-דיליג'נס Due Diligence). תהליך של בדיקה ומחקר על נאותות עסקית ופיננסית של החברה אותה הוא מעוניין לרכוש. בתהליך הבדיקה, מתבסס הקונה על מידע המסופק לו על ידי היזם או המוכר וכן מידע נוסף הנאסף ממקורות חוץ. המידע מאומת, מנותח ונבדק ובסיכום התהליך, מכין הבודק דוח חוות דעת המשקף את ממצאי הבדיקה.
לתהליך הבדיקה המקדמית ארבע מטרות עיקריות:
- לקבוע או לאמת את שווי העסק או הנכס.
- בדיקת נאותות עסקית ופיננסית.
- לנתח את העסק הנרכש, המתחרים והסביבה בהם הוא פועל.
- להעריך את רמת הסיכון מול הסיכוי הטמונה ברכישה.
חברה ציבורית שווה, בדרך כלל, את מה שהשוק מוכן לשלם בעבורה. חברה פרטית (שאינה נסחרת) צריכה לאמוד את שוויה תמיד קודם למועד בו נקבעת ונחתמת העסקה. הערכת שווי חברות שאינה הולמת את המציאות, בין אם אופטימית או פסימית יתר על המידה, לא תאפשר להשיג את התוצאה הרצויה ופעמים רבות אף להזיק באופן ממשי.
פעמים רבות, סטרטאפים נדרשים לבצע הערכת שווי כבר בשלב ראשוני, בו אין מספיק או בכלל נתוני עבר להסתמך עליהם. היזמים זקוקים להון לשם הוכחת ההיתכנות הרווחית או אולי אף לשם פיתוח המוצר עצמו, אבל אם הם לא יודעים כמה שווה החברה ואיזו הצעה לגיטימי להעמיד מול המשקיעים. מקרה כזה הוא דוגמה מצוינת לחשיבות ביצוע הערכת שווי חברות אצל גורם מומחה, היודע גם בהיעדר נתוני עבר ראליים, לבסס את שווי החברה בצורה אמינה, תוך שקלול כלל ההיבטים הטכנולוגיים, העסקיים, הכלכליים והחברתיים בענף הרלוונטי.
למשרדנו ניסיון רב בתחום הערכת שווי של חברות ועסקים.