עמותות

מהי עמותה ?

עמותה הינה "תאגיד" המורכב מקבוצה של בני-אדם (" חברים" – 2 "בגירים" ויותר) אשר חברו יחד למען הגדלת התועלת המשותפת להם או לאחרים יחד למטרות חוקיות מסוימות שלא למטרות רווח. תנאי זה אינו חד משמעי, שכן ניתן שיהיו לעמותה מטרות משניות של עשיית רווחים לשם קיומה ומימוש מטרותיה העיקריות. החברות של כל חבר היא אישית, אינה בעלת ערך כלכלי הניתן לבעלות ואינה ניתנת להעברה או להורשה.

האם עמותה אינה חייבת כלל במס ?

התשובה שלילית בהסתייגות. ראשית עמותה חייבת במס שכר כאשר משלמת שכר מעל תקרה הקבועה בחוק ומס זה אינו חל על חברה עסקית. שנית, חברה עסקית שאינה עמותה אמנם משלמת מס על הכנסותיה אך לעומת זאת גם יכולה לקזז את מס התשומות על הוצאות שהוציאה מול שלטונות מע"מ. עמותה, לעומת זאת אינה משלמת מע"מ על הכנסות שהכניסה אולם אינה יכולה לקזז את מס התשומות מול שלטונות מע"מ.

האם עמותה חייבת במס הכנסה ומע"מ ?

עמותה אשר מוגדרת מוסד ציבורי לפי סע' 9(2) לפקודת מס הכנסה פטורה ממס על הכנסותיה.

יש לשים לב כי העמותה עומדת בתנאי הסעיף (7 חברי עמותה לפחות, לדוגמא) ללא עמידה בתנאי הסעיף העמותה אינה נכללת בהגדרת מוסד ציבורי ועלולה להידרש על ידי רשויות המס בתשלום מס חברות על עודפיה. עמותה אשר קיבלה מעמד "מלכ"ר" פטורה מתשלום מע"מ על הכנסותיה. יש לשים לב שקיימת בידי העמותה תעודת מלכ"ר שהונפקה לכם על ידי מס ערך מוסף.

מהו מס שכר בו עמותה חייבת ?

סעיף 4 לחוק מס ערך מוסף מחייב מעסיקים מסוימים במס שכר (כתחליף למע"מ בו חייב עוסק רגיל) בגין השכר ששילמו על פעילותם בישראל. שיעורו של מס שכר נקבע על-ידי שר האוצר באישור הכנסת, ובדרך כלל הוא משתנה בהתאם לשינויים במס ערך מוסף. למס שכר שתי רמות:

  • מעביד שאושר בתור מלכ"ר (מוסד ללא כוונת רווח) לפי חוק מס ערך מוסף, חייב בתשלום מס שכר בשיעור של 7.5% מהמשכורת ששילם. סעיף 35 לחוק מס ערך מוסף ותקנות מס ערך מוסף (מוסדות כספיים ומלכ"רים), תשל"ו-1976 פוטרים ממס זה מלכ"ר שסך כל השכר ששילם בשנת מס אינו עולה על סכום מסוים.
  • מוסדות כספיים – בנקים, חברות ביטוח, קרנות נאמנות וחברי הבורסה לניירות ערך, חייבים בתשלום מס שכר בשיעור של 16.5% מהמשכורת ששילמו. מוסד כספי שהפסיד כסף בשנת מס רשאי לקזז הפסד זה מהשכר ששולם באותה שנת מס (ובכך להקטין את מס השכר).

כל שכר המוגדר כשכר עבודה, כולל תשלומי פיצויי פרישה החיבים במס – חייבים במס שכר

גלילה למעלה דילוג לתוכן