השירותים שלנו

ביקורת פנימית וחקירתית

ביקורת פנימית היא פעילות המתבצעת על ידי מבקר פנימי בארגון ציבורי. פעילות זו נועדה להפנות קשב של מנהלים ועובדים בארגון לסיכונים בתפקוד הארגון ולצורך בשיפור הבקרות הניהוליות כדי לצמצם את הסיכונים הללו. ניתוח הסיכונים והצעת הבקרות הניהוליות המתאימות נועדו להבטיח קידום מועיל, יעיל ומוסרי של יעדי הארגון, ולשמור על כספו ורכושו.

התמוטטות של חברות כתוצאה מכשלים בבקרות הניהוליות, הביאה לעלייה בחשיבות המיוחסת לביקורת הפנימית ולחקיקה מחייבת בארצות הברית, בריטניה ובמדינות נוספות לגבי הצורך והתפקוד של מבקרים פנימיים. גם בישראל יש חובה במינוי מבקר פנים בתאגידים מסוימים.

לא רק תאגידים המחויבים על פי חוק בקיומו של מבקר פנים בארגון מעסיקים מנהלי פנים. אמנם חוק הביקורת הפנימית התשנ"ב 1992 קובע כי חברות ציבוריות, בנקים, חברות ביטוח עמותות עם מחזורים גבוהים, וגופים הנתונים לפיקוח של מבקר המדינה או ממומנים באמצעות תקציב המדינה, חייבים במינוי של מבקר פנימי. חשוב להבין שאף אם לא קיימת דרישה מפורשת בחוק על קיומו של מבקר פנים, הביקורת הפנימית מהווה כלי חשוב ואף קריטי בידי ההנהלה הבכירה שכן דרכו יוכל הארגון לקדם ולממש את מטרותיו, להעריך סיכונים ולהציע פתרונות הולמים למניעתם. עבודתו של המבקר הפנימי מוגדרת בצורה מסודרת בתוכנית עבודה שנתית המתעדכנת באופן דינמי בהתאם לצרכים השונים.

פעילות המבקר הפנימי מתחלקת למספר שלבים עיקריים:

  • קביעת תוכנית הביקורת. תכנית זו תתחשב בהערכת סיכונים שבה נלקחים בחשבון הן היעדים והמשימות לטווח קצר והארוך של הארגון, והן המגמות החיוביות והשליליות בסביבת הארגון. על בסיס ניתוח היעדים והסביבה מעריך המבקר מהם הנושאים שבהם שינויים ושיפורים בבקרות הניהוליות עשויים לתרום לצמצום הסיכונים ולקידום אפקטיבי, יעיל ומוסרי של יעדי הארגון.
  • עריכת סקר מוקדם. עריכת ביקורת מתחילה בלימוד ההקשר הרחב של הנושא המבוקר באמצעות סקר מוקדם, שבו אוסף המבקר נתונים על התשומות והתפוקות של התהליכים המבוקרים, מראיין עובדים ומנהלים המשתתפים בתהליכים המבוקרים ועורך תצפיות.
  • עריכת עבודת השטח. על בסיס הסקר המוקדם יכול המבקר לתחם את עבודת הביקורת טוב יותר לפני הכניסה "לעבודת השטח". העריכה תכלול ניסוח השערות לגבי הסיכונים שצפויים בנושא המבוקר והביטוי שיקבלו הסיכונים הללו בשטח.
  • עבודת שטח. המבקר מחפש רמזים לדברים שקיימים ושלהערכתו רצוי שלא יתקיימו, דהיינו נתונים ואירועים שנראים לו כאנומליות, כחריגות וכסטיות ממצב עניינים רצוי.
  • כתיבת טיוטת דו"ח הביקורת וקבלת תגובת המבוקרים לטיוטה. הממצאים הללו מובאים בטיוטת דו"ח הביקורת, והמבוקרים חייבים להתייחס הן לעצם קיום החריגות שהמבקר זיהה, הן לנכונות הסיבות שהמבקר מציע להיווצרותם והן לדעתם על קיום הסיכונים וחומרתם, לגוף המבוקר, שהמבקר גזר מהחריגות והלקונות שאותן זיהה. כמו כן המבוקר חייב לציין את לוח הזמנים לתיקון הליקויים שנמצאו על ידי המבקר הפנימי ואם ישנן אי הסכמות עם המבקר אלה יצוינו בדוח ויידונו בוועדת הביקורת.
  • מעקב אחר ביצוע ההמלצות על ידי הגוף המבוקר. המעקב אחר ביצוע החלטות נועד כדי לוודא את אפקיביות הביקורת הפנימית. ללא מעקב ייתכן שליקויים לא יתוקנו וכך לעבודת הביקורת לא תהיה שום ערך. המעקב מאפשר את האפקטיביות של הביקורת בשל העובדה שגם המעקבים מדווחים לדירקטוריון ונידונים הביצועים ותיקני הליקויים שהוצגו על ידי המבקר הפנימי.

כחלק ממערך השירותים הנרחב שלנו, משרד רואי חשבון חסטר את אגם מספק שירותי ביקורת פנימית. ביצוע העבודות נעשה בהתאם ובכפוף להוראות חוק החברות, חוק ביקורת פנימית, חוק העמותות, הנחיות לשכת המבקרים הפנימיים, וכן ובהתאם לחוקים ולהוראות החקיקה הרלבנטיים החלים ספציפית על התאגיד המבוקר.

גלילה למעלה דילוג לתוכן